Colla Gegantera i Grallers de Maspujols

Contacte:  gegantsmaspujols@hotmail.com

La Colla Gegantera i Grallers de Maspujols va néixer l’any 1987 amb la inauguració d’un gegant, el Marc. L’any següent es va incorporar a la Colla una geganta, l’Assumpta, i, amb ella, un grup de grallers i timbalers. Els noms dels dos gegants corresponen als patrons de la vila, i des de la seva creació han estat un símbol molt estimat pels maspujolencs. 
 
No fa gaires anys, es van incorporar a la Colla altres elements festius. Estem parlant d’un gegantó, creat l’any 2001 per un grup de joves del poble i anomenat Roc en referència al copatró del poble, i de tres nans: el Sisquet, el Cargolet i el Morenet. Tots ells acompanyen els gegants de Maspujols a les sortides i són portats pels joves de la colla, que es fan anomenar “Amics d’en Roc”.

La Colla, que compta amb un grup fidel des dels seus orígens, té ara més d’una quarantena de socis. El nombre d’actuacions en què participa la Colla varia cada any. Es decideix a l’assemblea anual i es programa per mantenir un equilibri entre sortides als pobles propers, les quals contribueixen a mantenir un bon veïnatge, i sortides més llunyanes, que són més engrescadores i permeten a la Colla tenir contacte amb el món de la cultura de fora de la nostra comarca. Normalment les sortides es fan a canvi que les colles dels pobles que es visiten vinguin a Maspujols per la nostra trobada. També s’ha participat molts anys a la Trobada de Gegants de Catalunya.

La Colla organitza cada any un curs de caixa i gralla perquè els més petits del poble es puguin afegir a la Colla i puguin participar a les trobades acompanyant els Gegants de Maspujols amb la música que se’ls hi ensenya. L’objectiu d’aquests cursos és procurar que els gegants sempre tinguin una música que els pugui fer ballar, però també serveixen per promocionar la Música Tradicional dels Països Catalans.

La Colla Gegantera i Grallers de Maspujols, a part de fer sortides als pobles veïns per participar a les trobades que aquests fan, organitza cada any una sèrie d’activitats en les quals poden participar tots els membres de la Colla i els veïns i veïnes del poble, així com diverses colles de gegants de pobles veïns.

La Colla actualment es troba en un moment d’esplendor i té al davant un grup de persones amb ganes de tirar endavant aquest projecte que es va començar l’any 1987. Fa poc temps es va celebrar que ja fa 20 anys que Maspujols es mou pel món geganter i que, per tant, ja fa 20 anys que la Colla Gegantera i Grallers de Maspujols col·labora en la promoció de la cultura popular i tradicional catalana.

Subscriure a
Menu

Menú principal