Pintors

El camp de Tarragona, i en concret el nostre poble, Maspujols, ha servit de font d'inspiració a diversos pintors. Els paisatges circumdants, la suavitat dels turons, l'esclat de les flors dels ametllers a finals de l'hivern, el cromatisme ofert per la vegetació i les roques, l'encant del campanar i, per damunt de tot, la llum i la nitidesa de l'ambient han inspirat autors com Joaquim Mir i Ceferí Olivé.

Joaquim Mir

Joaquim Mir i Trinxet, va nèixer a Barcelona l'any 1873 i morí a la mateixa ciutat l'any 1940.Des dels seus inicis artístics s'inclinà pel paisatge, amb preferència pels temes rurals. El 1899, juntament amb la seva família i Santiago Rusiñol, embarcà rumb a Mallorca. A Mallorca, mentre pintava al torrent de Pareis, va caure al buit.

Aquest desgraciat accident fou l'inici d'una nova etapa per a l'artista, tant personal com pictòrica, lligada al Camp de Tarragona, més concretament a Maspujols i a l'Aleixar. La caiguda agreujà el seu desequilibri psíquic i, en conseqüència, els seus familiars decidiren recloure'l a l'Institut Pere Mata de Reus, on romangué durant el període inclòs entre l'11 de gener de 1905 i el 28 d'octubre de 1906. Es pot considerar aquest dia com el primer de la seva estada voluntària al Baix Camp, que acabà el 1913, quan es traslladà amb la seva mare i la seva germana a Mollet del Vallès. El pintor va viure a Maspujols fins al començament de 1907, quan establí la seva residència a l'Aleixar, encara que continuà pintant a Maspujols.

Fruit de l'època viscuda a Maspujols i l'Aleixar, són seus els olis i pastels, en què destaquen els colors, principalment blaus, compensats amb ocres, que tenen una temàtica quasi constant: el campanar de Maspujols vist des de diferents punts del terme. Però hi ha altres elements que, encara que siguin secundaris a simple vista, aporten als quadres una força considerable, com són les nuvolades i les exagerades fumaroles. Poble escalonat, a aquest oli, que plasma el poble de Maspujols, és acompanyat almenys de sis olis més i un altre quadre amb tècnica mixta que també representen diferents indrets del poble.

Des del febrer de 2006, aquests indrets estan indicats, com també ho estan a l'Aleixar, amb una reproducció fotogràfica dels quadres de Mir acompanyada d'una breu descripció. Aquestes fotografies formen part d'un projecte que ens proposa la Diputació de Tarragona sota el guiatge de Fina Anglès: la ruta Joaquim Mir a Maspujols i l'Aleixar, amb l'acompanyament de versos de Marià Manent.

Ceferí Olivé

Ceferí Olivé (Reus, 1907 - Barcelona, 1995) va mantenir amb Maspujols una estreta relació motivada per vincles familiars i d'amistat amb els Llauradó de cal Serralet i per l'atractiu del seu paisatge. Els pares del pintor eren Pere Olivé, de Reus, i l'Antònia Cabré Llauradó, de Maspujols. Certs contratemps econòmics portaren la mare de Ceferé a deixar la família per treballar de cuinera a Barcelona, i el pintor quedà a cura de la seva àvia Antònia. Als quatre anys, amb la seva àvia i amb el seu oncle Ramon, es traslladà a Maspujols. Ceferí s'estigué al poble fins a l'edat de nou anys, que fou quan tornà a Reus. Recordà sempre la vida d'infant amb molta tendresa. A Maspujols va anar a l'escola, encara que estudiar no li agradava. Li agradava molt venir a Maspujols i les seves visites al poble, al llarg de la seva vida, foren freqüents.

I també hi tornava per pintar. Abillat amb barret i corbata, traslladava a les seves aquarel·les molts racons del poble, i sobretot, els indrets del voltant, que li eren tan entranyables. Sempre deia que el campanar de Maspujols li havia fet guanyar molts diners. En agraïment al poble, quan es va fer la tómbola per recollir fons per a la reconstrucció de l'ermita, hi va cedir un dels seus quadres.

Des de molt aviat se li reconegué la seva vàlua com a aquarel·lista. El 1932 obtingué el Primer Premi en el concurs de l'Agrupació d'Aquarel·listes de Catalunya. Fou el primer guardó d'una llarga llista amb la qual es reconeix el pintor i la seva obra. L'últim homenatge el rebé de part de la Generalitat de Catalunya l'any 1985, amb la concessió de la Creu de Sant Jordi. La producció pictòrica de Ceferí Olivé evolucionà al llarg del temps, per la qual cosa es poden diferenciar en quatre etapes. La primera etapa, que arriba fins a 1931, correspon a la seva formació com a pintor. La segona acaba el 1952 i està caracteritzada per una força en les representacions que s'aconsegueix gràcies als traços semicirculars que al mateix temps proporcionen a la pintura "un moviment intern". A la tercera etapa, que es clou el 1973, els efectes lumínics i cromàtics donen a l'obra expressivitat i contribueixen a desprendre intenses emocions. Finalment, l'última etapa, que comprèn els anys 70 i 80, es caracteritza per l'endolciment del traç i pel desig de ressaltar, amb pinzellades superposades, els elements principals de la composició.

Són nombroses les seves exposicions a Madrid, Tolosa, París, Marsella, Bèlgica, Londres... L'obra de Ceferí Olivé és molt extensa i estesa: al costat de col·lecions particulars, són molts els museus que conserven i exhibeixen les seves obres. Al Museu Comarcal de Reus hom pot fruir en la contemplació d'algunes pintures, entre les quals hi trobem les inspirades en Maspujols: Ametllers a Mapujols (1967), Maspujols (1984) i Contrallum. Un dia de boira a Maspujols (1984).

Juvenal Sansó

Juvenal Sansó i Garrit, va nèixer a Reus el 23 de novembre de 1929, el pare del qual era de Maspujols. S'exilià amb la seva família a Manila a l'edat de cinc anys, on començà la seva formació com a pintor, que continuà a Europa.

Féu els primers estudis de pintura a l'Escola Nacional Superior de Belles Arts de Filipines, a Manila, estudis que continuà a Roma i a l'Escola Nacional Superior de Belles Arts de París, on, anys més tard, establí la seva residència i féu la seva primera exposició. 

L'obra de Juvenal Sansó ha estat guardonada amb diversos i prestigiosos premis, s'ha exposat en galeries i museus de primer ordre i bona part d'aquesta pertany a col·leccionistes privats amants de l'art. D'estil dinàmic, de línies ferma i de cromatisme intens, les seves obres, fruit de diverses tècniques, ofereixen una visió molt personal, de vegades onírica, de la natura.

Juvenal Sansó, que fins fa poc era conegut a tot el món menys a Catalunya, és un home modest que mai no ha fet ostentació dels seus èxits. Es va relacionar amb l'alta societat nord-americana, entre ella la família Kennedy. A Manila hi ha un carrer que porta el seu nom.

L'any 2005. amb motiu d'una estada seva a Reus, va aprofitar per a fer una visita al nostre poble.

Subscriure a
Menu

Menú principal